След 20 дни издирване заподозреният за двойно убийство Стоян Зайков се самоуби след престрелка с полицията в района на Долна Баня.

Краят на акцията позволи на близките на жертвите на Зайков да се приберат по домовете си. До вчера те живяха под строга охрана далеч от Костенец.

Майката на убитата Милена обясни, че са местени на две-три места, като са били под полицейска закрила, били пазени от хора с автомати.

"Той ни почерни, отне живота на сестра ни, съсипа нашия... Утре ще бъде погребението, да можем да си я изпратим, да си полегне спокойно, да си спинка. Вече може би и тя намери покой на душата си, след смъртта на Стоян", казва и сестрата на Милена - Славяна.

Близките на Стоян не пожелаха да говорят с екипа ни. 

Снимка: btvnovinite.bg

Секретен пост на гранична полиция забелязва пръв Стоян Зайков. Близо до завода за акумулатори в Долна баня.

„Засичането на лицето беше по способ, който се използва в гориста местност. Тези добри практики, които прилагаме на българо-турска граница, също дадоха резултат по откриването му”, уточни Деян Моллов от Гранична полиция в Елхово.

Полицията обгражда района и свива обръча около беглеца.

„При опит да бъде задържан е открил огън срещу колегите. Те са отговорили, но по-скоро с предупредителна стрелба, тъй като такива са инструкциите и трябва да ги спазват”, обяви вътрешният министър Младен Маринов.

Според МВР Зайков се е прострелял сам в областта на сърцето.
„Искам категорично да заявя от това, което ми е докладвано и от щаба, че спрямо него не е употребявано оръжие или каквато и да било физическа сила”, категоричен беше Николай Спасов, директор на  полицията за София-област.

Няколко от най-известните издирватели акции на полицията в последната година и половина завършиха по подобен начин като тази с издирването на Стоян Зайков.

Януари 2018 година - седмица след шесторно убийство в Нови Искър след дни в неизвестност заподоздреният Росен Ангелов беше открит мъртъв в изоставена постройка. Версията на разследващите - самоубийство.

Юни 2018 година - Избягалият рецидивистът Владимир Пелов е убит в Ботевград два месеца след бягството си от софийския централен затвор. 60 дни Пелов остава неоткриваем за властите. И днес няма яснота и къде е другият избягал от затвора - съкилийкът на Пелов.