Девети ден няма следа от 17-годишната Ивана от Дупница. Издирването ѝ от полицията продължава. Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и Министерството на образованието откриха пропуски в училището на момичето.

Липса на работа с децата в училище по темите за насилието са сред пропуските в учебното заведение, казаха за bTV от Главна дирекция „Контрол по правата на детето“.

„Не са предприети действия за уведомяване на „Закрила на детето“, за повече работа, за изследване на семейната среда, за изследване на причините за поведението на детето в училище“, посочи Мариана Илиева, началник отдел в Главна дирекция „Контрол по правата на детето“.

Кметът на Дупница Първан Дангов смята, че отношението към Ивана е било непрофесионално и потвърждава, че тя е заплашвана с изключване.

От Агенцията за закрила на детето обясниха, че такава информация не е постъпвала при тях по време на проверката. За bTV и Министерството на образованието потвърди, че са констатирани нарушения и в училището, и в регионалния инспекторат.

От училището отказаха коментар. Докладът на ДАЗД ще бъде готов до десет дни, а издирването на Ивана продължава.