На изчерпване са леглата в болницата в Кърджали, предвидени за пациенти с COVID-19, а ситуацията в областта се усложнява заради увеличения брой хора с коронавирус.

Само за последното денонощие те са 42-ма, каза след заседание на Областния кризисен щаб областният управител Никола Чанев.

Към тази сутрин в кърджалийската болница се лекуват 28 души с коронавирус. 16 от тях са настанени в инфекциозното отделение, 8 в пневмофтизиатричното, а 4 в ОАИЛ.

„Мнозинството са с тежки пневмонии и висока температура. На практика пневмологията функционира като COVID-отделение, а в ОАИЛ са заети 50% от леглата, предвидени за COVID“, уточни областният управител.

Според него ситуацията се усложнява и заради недостига на персонал и натоварването на медиците.

Поради изчерпващия се леглови капацитет в областната болница е взето решение общинските болници в Момчилград и Крумовград също да започнат прием на пациенти с COVID-19.

Междувременно се преустановяват посещенията в пенсионерските клубове до края на извънредната епидемична обстановка. Въвежда се и задължително носене на маски и контрол на достъпа на общинските пазари. Мерките ще бъдат валидни за седемте общини в Кърджалийско.

По преценка на Общинските кризисни щабове по места могат да бъдат приети и допълнителни ограничения, като например отмяна на културни и спортни прояви, затваряне на нощни заведения и други.