Сред стотиците разследвани и осъдени за изборни престъпления, почти всички са с условни присъди, а само шестима са лежали в затвора – такава е равносметката за наказателната политика на държавата през последните пет години срещу търговците на гласове. Екип на bTV се срещна с някои от осъдените за търговия с вот.

„Една присъда за купуване на гласове не те прави престъпник”, твърди Йордан от село Крушовица, осъден условно преди шест години. Раздавал пари, „за да ядат хората хляб“. Трябвало да раздаде 750 лева по списък на хора от селото и ден преди гласуването обиколил домовете им и платил, но тогава тарифата била друга – 25 лева на глас.

Бившият дилър на гласове сега е дояч. Излязъл е от схемите с изборна търговия, а щафетата поели други играчи. По думите му „всички купуват“, но нямал време да види кой точно се възползва от контролирания вот.

Зад решетките за търговия с вот на евроизборите през 2019 г. е 32-годишният Николай Великов от Плевен. По думите на майка му и до днес отрича.

С присъда за търговия с вот на цени между 30 и 50 лева на глас е и бивш областен партиен лидер Ямбол. Иван Тодоров твърди, че признал вина, без да е виновен. Споразумял се с прокуратурата за условна присъда: „Едно мое ходене до София – да се явя на едно дело ми коства около 200-250 лева и на мен просто ми писна. Защото от една страна, който се грижи за семейството си, жена му е безработна, 4 деца…няма откъде да се получат вънкашни доходи. И се принудих да сключа това споразумение – една година условно и 12 000 лв. глоба“.

Ще ги плати когато започне да работи – сега е безработен.

По същото дело напълно оправдан беше бившият депутат Илия Илиев. „За какво да ги купувам (гласовете – б.р.)? За какво да ги купувам? И с какво? Аз да не взимам субсидии по 40 млн. на година? Или по 5, или по 20 милиона като големите партии? Ромските гласове ги купуват големите партии. Българите, а не ромите“, категоричен е той.

За изборите през последните пет години досъдебните производства са над 900, 220 от тях - за купуване на гласове. „Наложените наказания през последните 5 години са 298, като част от тях са и ефективни и са завършили с лишаване от свобода. Наложени са и глоби в размер на около 325 хиляди лева“, посочва Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

Според разследващи купеният вот се доказва трудно, тъй като от сделката всички са доволни - и тези, които плащат, за да влязат във властта, и онези, които получават пари, за да отидат до урните.