Изборите за нов кмет на Варна може да се забавят повече от три месеца, коментираха от Централната избирателна комисия. Вероятно още следващата седмица обаче ще бъде избран временно изпълняващ длъжността.

До момента никой официално не е назовал конкретно име за човека, който ще поеме управлението на Варна до частичните избори. Упорито се говори, че това ще бъде сега временно изпълняващият длъжността доц. Христо Бозов. Той пое управлението на Варна със заповед на кмета в оставка Кирил Йорданов.

Спряга се и името на арх. Димитър Николов, който също е заместник кмет. И докато институциите се занимават с процедурите, градоначалника в оставка наруши обета за мълчание. Причината е обвинението, отправно му от Яне Янев по-рано днес, че Кирил Йорданов е изнесъл важни документи от общината и че е забавил подаването на оставката си, за да може да изнесе въпросните папки.

В писмо до медиите Кирил Йорданов обяснява, че „в Община Варна има 24 часово наблюдение на входовете и изходите и настоява записите да бъдат иззети и прегледани от компетентните органи".

Докато не бъде избран временен кмет, Общинският съвет няма да подава оставка. Почти всички съветници са заявили готовност да се оттеглят. Спира ги единствено законът.

„Няма да има, кой да избере кмета, а пък ако кажем, че после си подаваме оставката кмета може да не иска да работи и да откаже.Общинския съвет е важно звено, то е преплетено в закона.Не се допуска, така го е мислил законодателя, да има управление на общината без общински съвет,” коментира зам.-председателят на местния парламент Владимир Тонев.

Председателят на Общинския съвет Николай Апостолов увери, че членовете практически са попълнили оставките си, но трябва да се намери законова форма за разпускането на структурата.

Ръководството на Общинския съвет във Варна отказа да коментира колко ефективно е осъществяван контрола върху дейността на кмета и администрацията.

„Сметна палата, прокуратура, Държавна финансова инспекция и другите вътрешно-контролни органи, които многократно при проверките, които са извършили на дейността на община Варна са излизали само и единствено с добри отчети,” подчерта Николай Апостолов.

Вероятно утре ще започнат консултациите за избор на временен кмет до провеждането на частични избори.