Вече е ясно и как ще се обработват резултатите от гласуването на 2 април за 49-ия парламент. От „Информационно обслужване“ направиха демонстрация как ще се обобщава вота на избирателите. Съществува обаче риск от по-бавно преброяване и обявяване на резултатите.

„Тъй като е нов процес, който допълнително гарантира прозрачността на изборния процес, очакваме да се забави малко оформянето на протоколите и съответно пристигането на СИК в РИК“, призна изпълнителният директор на „Информационно обслужване” Ивайло Филипов.

Забавянето при отчитането на гласовете на този вот е неизбежно – протоколът е по-сложен заради гласуването и с хартиена бюлетина, и с машина, както и заради видеонаблюдението на преброяването на резултатите. Изискването е всяка бюлетина да бъде заснета с телефон. От това се притеснява и Елма, която дълги години е член на секционна комисия в село Лик. 

„Сега с тези снимки, с тези джиесеми как ще снимаме – не знам. Друг път сме свършвали до 22:30 – 23:00 ч, сега може до 1 ч. да пишем протоколи. Докато се наснимаме, докато приберем бюлетините в чували, то ще се съмне“, казва Елма Йотова.

Филипов подчерта, че фирмата е предвидила значително увеличаване на персонала, който ще обработва данните от СИК.

„Всички устройства са в компанията, всички устройства са инсталирани с нарочния app, който сме направили, който ще се използва за видеозаснемане и видеоизлъчване. Направили сме тест в компанията – устройството издържа над осем часа и половина при видеоизлъчване и видеозаснемане едновременно“, обяви още директорът на „Информационно обслужване“.

Въпроси има и относно това какво се случва в секции, където няма добър интернет.

„Очаквам да има секции, в които няма да има излъчване, но запис ще има“, обясни Ивайло Филипов.

До дни трябва да бъде готова и самата платформа, на която ще се излъчва броенето. Целта е в края на изборния ден всеки да може да влезе в сайта, да избере секция и да проследи как се случва преброяването на резултатите в нея. От „Информационно обслужване“ уверяват, че платформата е достатъчно сигурна и срещу кибератаки.