Политическият тон се ожесточава 20 дни преди началото на предизборната кампания за нов парламент и нов президент.

Четири дни преди крайния срок, 7 партии и 2 коалиции са подали документи за регистрация в Централната избирателна комисия.

След регистрацията си като коалиция със СДС, бившите управляващи от ГЕРБ обявиха, че до последно ще пазят кандидат-президента си в тайна, за да избегнат атаки срещу него.

Почти по същото време, в „Тази неделя“ министърът на културата даде заявка, че ще изгони партията от централата й в НДК.
ГЕРБ нарекоха това „изкъртване“.

Регистрацията

От тази сутрин втората коалиция с регистрацията в ЦИК е коалицията ГЕРБ-СДС. Те очакват на следващите избори да станат отново първа политическа сила и очакват останалите политически сили да не ги изолират от опитите за съставяне на правителство.

ГЕРБ продължават да не съобщават коя ще бъде номинацията им за президент и вицепрезидент, а лидерът на партията обяви, че ще изчакат с обявяването до последния ден.

„Радев праща бухалката си Рашков, те не могат да спечелят изборите иначе! Репресии. Затова искат да докопат кандидата за президент още преди да влезе да има имунитет това е зорът“, каза Бойко Борисов.

Борисов разкритикува отново и служебното правитество.

По-рано днес коалицията ГЕРБ-СДС внесе днес 27 хиляди подписа и документите за изборите две в едно и очаква отново да бъде първа политическа сила.

Стана ясно, че ГЕРБ са разтревожени от намаления брой секции в европейския съюз, проблема с договора за машините за гласуване и тяхната сертификация.

От президентството се въздържаха от коментар на обвиненията, които ГЕРБ отправиха по отношение на държавния глава.

Напрежението расте

Служебният министър на културата каза, че ще помоли ГЕРБ цитирам „да напуснат настойчиво“ централата им в НДК.

Според него, партията не е плащала наем за двата етажа, които ползва, в продължение на години. И, че по закон сградата е към Министерството на културата.

От ГЕРБ отговориха веднага, използват етажите по закона за политическите партии и са си плащали наема, а държавата си е получавала парите чрез областния управител.

НДК е търговско дружество, а сградата е собственост на държавата. Според документите, в края на 2009 година министерският съвет обявява част от имота за частна държавна собственост. И го предоставя на ГЕРБ по закона за политическите партии. Така, всеки държавен наем стига до областния управител.

В позиция до медиите партията нарече случилото се  политическа репресия.

„Очевидно след като ерата на изчегъртването на ГЕРБ приключи неуспешно, е дошло време на изкъртването. В развитите демокрации това се нарича политическа репресия“, посочват от партията.

Минеков отрече. „Това не е предизборна атака, НДК е финансов крах. И аз възнамерявам по някакъв начин да спасявам и НДК“, каза Минеков.

От управата на НДК отказаха коментар.