Вариантът избори две в едно през ноември - все по-вероятен.

Макар да изтъкна, че смесването на президентския и парламентарния вот противоречи на духа на Конституцията, президентът Румен Радев заяви, че в опит да намери изход от политическата криза, ще търси рационално решение за датата на новия парламентарен вот.

"Tо е против духа на нашата конституция, този вариант не е в интерес на президентската институция. Да, отчитаме факта, че кризата се задълбочава, в три поредни седмици да караме българите да гласуват. Tова е разход на пари и време. Ще търся рационално решение, защото и изборната администрация ще бъде изключително натоварена", каза държавният глава.

Все още не е ясно за кога президентът ще насрочи парламентарните избори, кога ще разпусне народното събрание и ще назначи служебен кабинет. Той загатна, че това няма да стане веднага, защото парламентът има да приема актуализацията на бюджета и още редица закони.

Няма яснота и дали ще има ремонт на служебното правителство, или "кабинетът Янев" ще остане в същия състав.

"Има още време до разпускането на парламента и още работа да свърши това служебно правителство. С него исках да покажа, че има друг стил на управление, който надхвърля наследения антагонизъм на партиите", обясни Радев.

Държавният глава напомни и че парламентът трябва да вземе отношение и по Плана за възстановяване и устойчивост, чрез който очакваме финансиране от Брюксел.

По конситтуция няма срок, в който президентът трябва обяви датата на изборите, след като БСП върнат мандата във вторник.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!