Смесването на парламентарните и президентските избори е против духа на нашата Конституция и разграничаването на отговорностите между тези институции, заяви президентът Румен Радев при посещението си във ВМА.

"Този вариант не е в интерес и на президентската институция, но трябва да отчитаме и факта, че кризата се задълбочава", посочи държавният глава. 

"Призоваваме българите да гласуват в три поредни седмици, а това е свързано с разход на средства и най-вече на време. Ще търся рационално решение, защото и изборната администрация ще бъде изключително натоварена", отбеляза Румен Радев. 

Президентът обясни, че ще търси баланс в решението, но то зависи от това дали този парламент ще свърши поне задължителната част от своята работа.

Все още не е ясно и кога ще разпусне Народното събрание и ще назначи служебен кабинет, но Радев загатна, че това няма да стане веднага.

"Неуспехът на нашите народни представители да излъчат за пореден път редовно правителство не изчерпва тяхната отговорност към българските граждани и на дневен ред е не толкова датата на изборите, а дали Народното събрание ще успее да се мобилизира. На плещите на народните представители лежи отговорността за актуализацията на бюджета", припомни държавният глава.

"Едно нещо се пропуска и то е много важно – Народното събрание отказва да вземе каквото и да е отношение по Плана за развитие и устойчивост", посочи той. Според президента това не е добър сигнал към българските граждани. 

"С това служебно правителство исках да покажа, че е възможен нов модел и стил на управление, който да надхвърля антагонизмът между партиите. Този модел се оказа успешен и показа сериозни резултати", каза Радев.

Той не коментира възможността икономическия министър Кирил Петков да направи свой политически проект.

"Твърде много се говори за тази хипотеза, няма причина да я коментирам преди да стане факт", каза Радев. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!