На 50-ия си юбилеен конгрес БСП се събра в НДК, за да изслуша преизбрания си лидер Корнелия Нинова и да гласува за ново ръководство. 

Гласуването ще е тайно и ще се осъществява с бюлетини и урни в 41 изборни бюра. Очаква се да бъдат избрани над 150 човека в Националния съвет, а също и контролна комисия. Гласуването и броенето ще продължат през цялата нощ. Резултатите ще бъдат обявени утре сутринта.

Снимка: Ладислав Цветков

В своята реч пред делегатите Нинова обяви, че прекият избор е показал, че партията не е разединена, че не са се поддали и на опитите БСП до бъде купена.  

„Знаете много добре, че имаше натиск отвън и мнения вътре в партията за голяма коалиция по онова време. Бяхме съблазнявани с моркова, бяхме бити с тоягата, но издържахме“, каза лидерът на левицата. 

Снимка: Ладислав Цветков

Напрежение в залата не липсваше. След като на бившите председатели на БСП беше предложено да се качат при ръководството, Михаил Миков заяви от мястото си: „Не желая да съм част от това ръководство, няма да давам мотиви, всички се досещате защо“. 

У опозицията на Нинова и днес има тревога, че няма да попадне в бъдещите ръководни органи. „Ако искаме да спечелим изборите, лидерът трябва да обедини партията. Ако искаме да сме опозиция – то тогава можем да говорим за разделение на партията“, заяви Драгомир Стойнев.

Снимка: Ладислав Цветков

Хората на Нинова бяха категорични, че целта не е вътрешна саморазправа, а взимане на властта. Днес имаше знакови отсъствия. Например, доскорошният критик на Нинова – Георги Гергов. А някои хора бяха изключени от заседанието в последния момент – Десислава от Пловдив заради документна измама.