Предсрочните парламентарни избори да бъдат на 5 октомври. За това се договориха лидерите на партиите с представителство в Народното събрание. Съобщението направи Сергей Станишев след края на политическите консултации в парламента, който говори от името на участниците в разговорите.

Лидерите на парламентарните сили са възложили на председателя на парламента Михаил Миков да предложи на президента Росен Плевнелиев свикване на нови консултации - за приоритетните закони, които правителството и парламентът трябва да приемат.

Консултациите протекоха в отсъствието на лидера на „Атака” Волен Сидеров, който е в Москва, но пък в присъствието на Николай Бареков, който без да е парламентално представен, се напъха в залата.

„В ситуацията, в която е държавата, да каже някой, че е доволен – надали има такъв, но поне някакъв политически консенсус, разум видяхме във всичките участници. На 4-ти бил религиозен празник на мюсюлманите. Аз затова предложих 5-ти, защото в ГЕРБ има много български мюсюлмани, така че не виждам никакъв проблем да се направят и на пети”. Това каза пред журналисти председателят на ГЕРБ Бойко Борисов след политически консултации в парламента.

"Стоим изцяло зад заявената обща позиция. След тези консултации смея да твърдя, че ДПС даде своя принос за постигането на това съгласие", коментира Лютви Местан.

Според Бойко Борисов трябва да се даде мандат за преговори с Валутния фонд. „Сега вече парламентът трябва да работи този един месец и да се направят всички законодателни неща, включително да се емитира веднага нов дълг и то от поне 5-6 милиарда лева, за да се успокоят хората. Катастрофата се превърна в бедствие”, коментира лидерът на ГЕРБ.

Той настоя също „Тройната коалиция да смени Орешарски и Чобанов, за да бъдат сигурни хората, че банките и финансовата система ще бъдат стабилни”.

Консултациите при президента за предсрочните парламентарни избори ще се състоят в неделя, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Росен Плевнелиев беше информиран от председателя на Народното събрание Михаил Миков за решенията от днешните консултации в парламента. Държавният глава изразява удовлетворение, че парламентарно представените политически сили се придържат към вече постигнатото съгласие от заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност на 17 юни.