Не разбирам в какво съм обвинен. Как може да има обвинение в криминално престъпление при изразяване на мнение на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, чийто решения не са задължителни, а консултативни? 

Това попита бизнесменът Иво Прокопиев, който дава обяснение пред Специализираният наказателен съда по сагата с приватизацията на EVN.

Снимка: БГНЕС

Подсъдимият обясни как и защо „банките са ограничили достъпа до кредитите“ и защо била настъпила „кредитната суша“. Прокопиев коментира пред магистратите причините, довели до въпросната финансова криза и подчерта, че с тази сделка е бил намален държавният дефицит във въпросната година. 

Обяснения по делото, чрез скайп връзка, даде и бившият финансов министър Симеон Дянков. Очаква се същото да направи и сегашният кмет на район „Средец“ Трайчо Трайков, които заедно с още трима от фирмата на Прокопиев – „Булброкърс“ са подсъдими. 

Дянков и Трайков са подсъдими за продажбата на държавния дял в EVN на занижени цени и така държавата е била ощетена с 21 млн. лв. Според обвинителния акт те са били подбудени от Прокопиев.

Снимка: БГНЕС

След 25 заседания Специализираният съд не изчака Симеон Дянков да се върне от чужбина. В момента той наблюдава пледоариите на обвинението чрез видеоконферентна връзка.

И той, и Прокопиев казаха в обясненията си, че са невинни. Трайков обясни, че никога не е нарушавал законите в държавата.

Според съда днес трябва да се чуят и всички пледоарии на адвокатите.