„Българската съвременна журналистика има обсесия за това какво съм казал, а не дали е истина. Кое е важното – какво съм казал и как съм го казал или дали това е така? Не се хващайте за думите, те нямат никакво значение“ – това каза в предаването „Лице в лице“ депутатът проф. Иво Христов (БСП за България). Миналата седмица от парламентарната трибуна той нарече ромите капсул-детонаторът за взривяването на държавата, каквито са били албанците за бивша Югославия.

„Докато ние се занимаваме с думички, тези процеси текат. За съжаление, голяма част от грамотните хора в тази сфера нямат достъп до медии, те не формират обществено мнение, журналистите не се обръщат към тях, защото това не е актуално, не е интересно. Трябва да убият не знам колко хора още, че да стане това важно и интересно“, каза Христов.

„Обърнете се към всеки демограф и ще видите за какво става въпрос – за гета, в които има пета генерация, абсолютно асоциализирана. Това са хора, които са вън от всякаква цивилизована общност – не ходят на училище, те са неграмотни, не знаят български, не участват на българския трудов пазар. Те са затворени и се използват само за две цели – евтини гласове по време на избори и участие в престъпни схеми“, добави той.

Снимка: bTV

Гостът припомни, че и в тази реч, и в интервю няколко дни преди това ясно е казал, че „циганите са жертва на този процес, че те са жертва на целия български преход с неговата изключително античовешка логика. Към 1989 г. те бяха интегрирани криво-ляво в обществото – работеха, имаха доходи, децата им бяха грамотни. Т.е. бяха вкарани в система на интегрирано социално поведение. След 1989 г. бяха първите жертви на реформите – бяха изхвърлени от всички възможни места, бяха лишени от икономическата база, която да осигури някаква социализация на тези гета. По-късно тези гета придобиха собствена логика – да бъдат капсул-детонатори“, заяви Христов.

По думите му „няма смислена стратегия, освен крадливите стратегии за интегриране на циганите в България, които не са нищо друго освен форма на задружна престъпна дейност, в която участват и крадливи българи, и крадливи цигани, и задгранични неправителствени организации. Това е публична тайна“.

„Докато си играем на тези игрички, там цъка бомба. И тази бомба започва да се взривява все по-често. Конфликтите са формално на битова основа, използват се и от двете страни, има елемент на манипулация, но не може да манипулирате нещо, за което няма обективни предпоставки. Е, там ги има“, посочи депутатът.

Снимка: bTV

На въпрос има ли изход от ситуацията, той отговори: „Има, но не виждам мозъчно вещество във взимащите решения, които да разбират за какво става дума. Те си мислят, че това няма да ги засегне, защото децата и парите им са навън. Тези огромни маси от хора са изпуснати във всяко отношение, а за да ги вкарате обратно в някакъв социализиран кръг, това означава реформа не на циганския, а на българския въпрос, на това какво представлява България“.

„Не виждам капацитет, който въобще да разбере драматизма, дълбочината на проблема и да има воля да го реши“, каза още Христов.

„За да могат българските елити да си плащат социалното спокойствие и услугите на циганските гета и техните тартори, ние всички в момента плащаме съвкупен кръвен данък, откупуваме се от циганското общество и неговата вече неконтролирана на моменти агресия, като им плащаме социални плащания“, смята депутатът.

Става въпрос за националност сигурност и трябва без никаква политкоректност, от най-малка възраст, децата да бъдат извадени от тази криминогенна среда, да бъдат вкарани в съвършено друга среда и ще имаме съвършено други, прекрасни деца. Но представете си как ще ревнат някои правозащитни организации, каза още гостът.

Вижте целия разговор във видеото: