Иван Захариев, известен и като Джон Джихадиста, ще обжалва присъдата от 4 години за подготовка на терористичен акт. Това съобщи в предаването „Тази сутрин” адвокатът му Христо Ботев.

Преди дни специализираният наказателен съд постанови присъда от четири години за Иван Захариев. Според обвинението той е тренирал да борави с оръжие и е посещавал платени курсове за целта. От юли миналата година до септември той е посещавал няколко стрелкови клуба.

Прокуратурата твърди, че той е искал да се включи във въоръжена терористична групировка в Сирия и участва в реални бойни действия срещу армията на Башар ал Асад. През 2013 г. Захариев е бил в Сирия.

Захариев очакваше максимална присъда от 8 години, но се чувства невинен и затова ще обжалваме, обяви адвокатът Христо Ботев. Той напомни, че това е първото по рода си дело у нас. Захариев имал опасения, че ще служи за назидание.

„Абсурдна е тезата, че той е изпратен в България, за да се подготвя за атентат – той не е ставал за тази работа – дете е като физика и като мислене. В Сирия е бил с хуманитарна мисия”, каза още адвокатът.

Ботев уточни, че свидетел се е отрекъл от думите си, че Иван Захариев е обявил, че подкрепя „Ислямска държава”.

Христо Ботев е и един от адвокатите на банкера Цветан Василев. Той смята, че разсекретяването на стенограмите от разговорите между банкери и политици преди фалита на КТБ ще е полезно.

„Ще се види двойният аршин на тогавашното ръководство на БНБ и на политиците – една банкова институция да бъда закрита, а друга – подпомогната”, твърди адвокатът.