„Ние сме учители по тероризъм в началото на миналия век в целия свят, специално ВМРО. Това коментира писателят и бивш депутат от ДПС Иван Палчев в предаването „Тази сутрин“ по bTV по повод новата му книга „Терор“.

Снимка: bTV

Тук идва делегация на арменското освободително движение и на Витоша са гръмнати сумати каруци с волове, за да изчислят колко взрив трябва, за да взривят султана, например, даде пример той.

Атентатът в църквата „Св. Неделя“ цели да убие царя и за да го накарат да влезе в храма, организаторите убиват най-близкия му приятел. Това е използвано многократно след това на други места в света, посочи още писателят.

Снимка: bTV

Палчев коментира и политиката у нас, която, по думите му, е станала „много бъбрива“ – „всеки си избъбря това, което има да каже срещу другия. При нас приказването винаги е срещу другия, не за търсене на истината или за изясняване на някаква теза“.

Обществото ни е аморфно, то не реагира, смята Палчев. „До дупка трябва да се излиза (на протест), за да се усети горе, че нещо става долу“, каза той.

По думите му ДПС е „пример за умереност в говоренето“ – „знае се кой за какво трябва да говори, не може един връз друг. Види ли микрофон сегашният депутат, той отива и си излизва каквото има да каже“. ДПС пазят умереност, защото имат самочувствие и знаят, че електоратът винаги ще стои след тях.

Снимка: bTV

Българинът живее добре, когато има силна, здрава власт, каза още Палчев и посочи управленията на Стефан Стамболов, цар Борис III, Тодор Живков. „Когато имаме така наречената демокрация, виждаме какво става“, посочи той.

Вижте целия разговор във видеото: