Прокуратурата продължава да работи по приоритетите си въпреки общественото напрежение и неспиращите искания за оставка по време на протестите. Това обяви главният прокурор Иван Гешев. 

„София и жълтите павета не са България, трябва ясно да бъде казано, хората ги интересува основно битовата престъпност и за нас това е приоритет, заедно с корупцията по високите етажи. Правата на всеки български гражданин свършват там, където ти нарушаваш, започваш да нарушаваш чужди права“, добави той. 

Главният прокурор припомни инцидента със спирането на метрото от 20 юли тази година, заради който привлечени към наказателна отговорност са три лица, че „не може да говориш за върховенство на закона и да не спазваш закона. 

Обвинител №1 е във Велики Преслав, където беше на визита заради провеждаща се специализирана акция срещу битовата престъпност, главният прокурор изтъкна успехите на полиция и прокуратура по работата срещу телефонните измами, битовата и криминална престъпност. Гешев беше категоричен, че това е един от основните му приоритети и политическите процеси и протестите не му влияят. 

Снимка: Прокуратура на Р България

„Българската прокуратура и българският главен прокурор нямат лични врагове, ние уважаваме всички институции, уважаваме правото на протест на всички български граждани“, подчерта Иван Гешев.

По повод на скорошно решение на Конституционния съд, че главният прокурор може да бъде разследва, Гешев каза: „Митът, че българският главен прокурор е недосегаем, рухна. Това беше ясно за всеки практикуващ юрист в областта на наказателното право и процес“.

Снимка: Прокуратура на Р България

 

„Ако само преди 6 месеца някой беше казал, че обвиняемият Васил Божков ще се издирва и ще се укрива в Дубай, това щеше да звучи като научна фантастика. Сега е ангажирана наказателна отговорност на олигарси, на заместник-министри, на кметове. Целта на прокуратурата е да покаже, че няма двойни стандарти“, посочи още Иван Гешев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!