„Призовавам ние да сме юристи на първо място, да не нарушаваме правилата, особено Конституцията. Аз не се притеснявам. Не искам да бавя нищо. Ще съдействам напълно“, подчерта главният прокурор Иван Гешев по време на заседанието на ВСС.

Пленумът на ВСС реши да включи в дневния си ред разглеждането на двете искания за отстраняване на главния прокурор, както и това да бъде първа точка в заседанието. И двете предложения бяха направени от правосъдния министър Атанас Славов. Първото предложение мина с гласовете на 15 кадровици, 4 гласуваха „против“, а второто - с 16 „за“ и 3  „против“.

„В момента съм сигурен, че ни гледа цялата юридическа общност или поне голяма част от съдебната власт. Ние на първо място трябва да покажем, че сме юристи и магистрати и да защитаваме правото дори от закона“, допълни Иван Гешев.

Предстои Пленумът на ВСС да изслуша свидетели и да разгледа предоставените доказателства.

Първото искане за отстраняването на Гешев беше внесено на 12 май от шестима членове на прокурорската колегия - Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова, Йордан Стоев, Огнян Дамянов, Георги Кузманов и Калина Чапкънова за нарушение на служебните му задължения във връзка с разследването на взрива срещу кортежа му - посещението на израелския експерт на мястото инцидента.

Самият Гешев обаче твърди, че нарушение няма, защото на 1 май, когато се случи взривът, е бил в отпуск и е бил заместван от Борислав Сарафов. Кадровиците приеха предложението за допустимо и допуснаха събиране на доказателства.

Второто искане беше внесено от четирима представители на прокурорската колегия - Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов и е свързано с изказването на Гешев, в което той нарича българските политици „боклук“. Предложението беше прието за допустимо по време на заседание на ВСС. Впоследствие пленумът на ВСС обедини двете искания.