Няма резултат от издирването на Янек Миланов от Дупница, но продължава претърсването на огромни по площ територии. Това заяви  главният прокурор Иван Гешев. 43-годишният мъж изчезна на 31 юли след среща с бившия охранител Васил Капланов. 

„Претърсиха се 120 кв. км, но периметърът ще бъде разширен. Това изисква огромен технически и кадрови потенциал“ посочи обвинител №1 и уточни, че от вчера в търсенето се е включила конна полиция, използват се всички технически възможности и кадрови ресурс на МВР. „Работи се по няколко дела за това лице, обвиняемият Капланов. На първа инстанция Районният съд в Дупница му взе „домашен арест“. Разбрах, че е протестирано това определение“, каза Гешев. 

Очаква се Районният съд в Кюстендил да се произнесе по делото. Гешев добави, че се проверяват стари случаи, свързани със задържания Васил Капланов. „Извършва се проверка от МВР на РПУ-Дупница, тече и планова проверка в Районна прокуратура-Дупница“, каза Гешев.

По думите на главния прокурор приоритет за държавното обвинение е битовата престъпност и медийното отразяване на работата ѝ. „Колкото и добре да работи прокуратурата, гражданите трябва да знаят каква работа е свършена“, уточни той.  

„Когато гледаме американски филми виждаме, че когато не може да се оправи щатският шериф, идва федералният – когато местната структура не може да се оправи, идват специализираните и имат компетентност в цялата страна. Досега имаше хора, които се смятат за недосегаеми. Няма да обяснявам, че когато живееш в някой град, си съученик с някого и така редуцираш поведението си.

Обвинител №1 заяви, че е поел съм ангажимент към брата на Янек – Марио, да следи лично за развитието на случая. „Има и застрашени лица, които ще бъдат охранявани като „защитени свидетели“, коментира Гешев.