Прокуратурата е възложила на Агенция Митници и МВР да проверят данъчните складове, където се съхранява спирт. Това каза в интервю пред БНР главният прокурор Иван Гешев. По думите му държавното обвинение има данни, че се задържат над 4 млн. тона спирт, което води до скок на цените на дезинфектантите.

На проверка са подложени и бензиностанциите за спекула с цените на горивото. Относно пробива в системата за разпределение на дела у нас, Гешев заяви, че това е удар върху доверието в съдебната власт.

Главният прокурор уточни, че сигналът е подаден от членове на Висшия съдебен съвет, а поводът е независим одит на единната информационна система на съдилищата. От одитния доклад ставало ясно, че достъпът до електронната система за случайно разпределение на делата не е защитен.

„Казваме на хората, че има досъдебно производство, което ще установи дали има случаи на манипулиране на системата. На какво се дължи това, че системата беше въведена без обществена поръчка, пожарно и на тъмно през 2015 г. – като панацея за случайното разпределение на делата? Защо е бил натискът тогава? Защо функционира пет години, без да се проверява нейната сигурност? Защо тази фирма поддържа тази система без пари“, каза Гешев.

Обвинител номер едно заяви, че  прокуратурата работи в състояние на извънредно положение още преди въвеждането на такова в страната.