"Днес това е началото на края на това, което българските граждани и медиите наричате завладяна държава, а други наричат олигархично-политическа мафия и края на тези, които българите наричат „политически боклук“, политическа мафия, престъпници и крадци. Това са все определения, които дават българските граждани", заяви на брифинг главният прокурор Иван Гешев. 

Той подчерта, че цитира думите на българските граждани, които чувал в цялата страна. "Правя това за бъдещето на България и бъдещето на нашите деца", добави Гешев.

"Аз съм българин, мъж и магистрат, и когато кажа нещо аз държа на думата си и като юрист мога да го докажа. Спазвам конституцията и законите на страната, това е призванието на всеки един магистрат. Затова търпеливо изчаках да дам сведения по закона ред. В хода на проверка на Върховната касационна прокуратура за политическа корупция и търговия с влияние", каза главният прокурор. 

Снимка: Ладислав Цветков

Той допълни, че преди около половин час е дал обяснение в хода на проверката по сигнал на Борислав Сарафов срещу него. 

"Подозирам, че е вярно, че вълната от сигнали на това лице са публикувани първоначално в медиите. Това е само за сметка на морала на тези хора. Това, което ще кажа днес е продължение и по-подробно изясняване на ситуацията, която ЕП описа като покушение срещу върховенството на закона. Бих казал, че това е атентат срещу държавата, срещу нейното нормално функциониране, атентат срещу европейските ценности – върховенство на закона и правовата държава, принципи върху които се гради всяко демократично общество, от което част сме и ние", добави Гешев.

По-рано днес Иван Гешев беше на разпит в Софийската градска прокуратура. Причината е образувана проверка за търговия с влияние. 

За случилото се на 1 май и опита за атентат срещу главния прокурор четете ТУК