Миграционният натиск през август се е увеличил с около 24% спрямо миналия месец. Това заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев по време на посещението му на българо-турската граница и зоната на отговорност на регионална дирекция "Гранична полиция" - Елхово.

Според него съпоставено със същия период на миналата година той се е увеличил близо шест пъти. Той подчерта, че засега няма никакви основания за притеснение, защото наличните сили се справят. 

“Има командировани около 860 души от вътрешността на страната. Това са полицейски сили, които подпомагат "Гранична полиция", но внимателно ежедневно следим картината и ако има промяна, съществена сме готови да реагираме, така че да обезпечим сигурност на границите”, добави Демерджиев.

По думите му това са предимно хора от Сирия.

Амбицията на МВР - да залови хората зад купения вот

“Амбицията на служебното правителство е този път да заловим хора, които стоят зад купения вот, а не просто да го възпрепятстваме, като се случваше досега и то не поради липса на желание, а поради липса на капацитет в тази насока”, каза Иван Демерджиев.

„Към момента няма сигнали за купуване на гласове. Имаме богат опит, който е съхранен от предишните два служебни кабинета. В комуникация сме с ЦИК. Предстоят официални срещи следващата седмица”, допълни Демерджиев.