46-годишният Ивайло Пенов, който нападна емблематичния пловдивски амбулантен търговец Митко, остава в ареста. Мярката му е удължена с прокурорско постановление за 72 часа. Повдигнато му е обвинение за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди, предаде кореспондентът на bTV. 

Пенов беше задържан в събота вечерта след двудневно издирване. 

Собственици на заведения в Пловдив твърдят, че той и друг път е нарушавал реда.

На кадри, заснети по време на пандемията, когато държавата затвори всички ресторанти, кафенета и клубове, се вижда заведението на Ивайло Пенов в "Капана", което работи с маси навън и силна музика. Собственици на заведения твърдят, че за Пенов забраните не важали.  

От два дни заведението му обаче не работи. След инцидента 45-годишният бизнесмен се укривал в апартамента на съпругата си. По информация на bTV полицията не могла да го открие на неговия адрес, тъй като Пенов, който наскоро е вдигнал сватба, приел фамилията на жена си и живеел в нейния апартамент.

„Това е типична хулиганска проява и е наказуема по Наказателния кодекс – за това е предвидено наказание лишаване от свобода 3 години и се преследва по общия ред, за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди“, заяви адвокат Стефан Паров.

За трети ден пред заведението се събраха хора, които хвърляха чорапи в знак на протест срещу агресията, проявена спрямо Митко.

Полицията е иззела записите от инцидента, разпитани са свидетели, Митко също е дал показания.

Случаят на улична агресия предизвика вълна от възмущение, след като видеоклип с нея се появи в социалните мрежи. В него се вижда как собственик на заведение нападна талисмана на артистичния пловдивски квартал „Капана“ - Митко, когото всички познават като продавач на чорапи. 

Хората от квартала настояват за строго наказание за нападателя, а акциите в подкрепа на Митко продължиха в Пловдив и тази неделя.