"От началото на протестите МВР се стреми да не оказва влияние. Нито взима страна на протестиращите, нито на управляващите. МВР действа професионално, каквато е основната му задача – превенция и опазване на обществения ред".

Това каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов на изслушване пред Вътрешната комисия в НС във връзка с протестите на 2 септември и ескалацията на напрежението тогава.

"Ако знаехме кои точно са провокаторите и какво смятат да направят, никога нямаше да го допуснем. Няма да допуснем да пострадат полицаи и граждани, защото някой така иска. В случая нямаше никаква спонтанност, а предварителна организация", каза Иванов.

"Имаше много упреци защо не се намесваме като се блокират кръстовища и защо проверяваме протестиращите. Това зависи от гледната точка. На едни им изнася да действаме по-строго, а на други – като действаме по-строго, казват, че ги мачкаме", допълни главният секретар на МВР.

"Ние пазим институциите. На 2 септември бяхме взели мерки за недопускане на блокирането на Народното събрание, защото идеята на протестиращите беше такава. Свършихме си работата", категоричен бе Ивайло Иванов.

С цел опазване на протестиращите, които спазват закона, са били изградени и филтровачните пунктове с риск МВР да бъде обвинено, че пречи.

"Когато ги изградихме на 10 септември, имаше и такива изказвания – че не допускаме протестиращи да стигнат до протеста. Няма такова нещо", заяви Иванов.