„Разбираме, че отговорността е наша като победители. Господин Трифонов заяви още на следващия ден, че тази отговорност я осъзнаваме и ще я поемем. Ние сме наясно, че трябва да се опитаме да съставим кабинет“, заяви Тошко Йорданов от "Има такъв народ" на консултациите за сформиране на правителство, свикани от президента съгласно конституцията.

„От друга страна се надяваме останалите политически партии, изключвам ГЕРБ, също да надскочат някои свои партийни цели. Има основи неща, по които не виждам противоречия с останалите партии. Ако всеки субект надскочи разни свои точки и пристрастия в програмата си, би трябвало да успеем да съставим достатъчно стабилно парламентарно мнозинство. Ние ще предложим кабинет", допълни Йорданов, който даде пример с оттеглянето на кандидатурата на Николай Василев за премиер, че "ние показахме, че имаме разум, не сме самовлюбени".

Йорданов се надява и другите формации да проявят разум. По неговите думи между ИТН и другите партии има много общи допирни точки като отношението към съдебната реформа, но и други, по които нямат съгласие и от които не искат да отстъпят, затова трябва да се концентрират върху това, което ги обединява.

„Искам да ви приветствам, че подхождате по различен начин от предишния път и че сте отворени за диалог“, заяви президентът Румен Радев, който поздрави „Има такъв народ“ за победата на изборите, но и „напомни" за голямата отговорност, която тя носи.

Държавният глава отбеляза, че има ситуации, при които е за предпочитане да се отиде на избори, отколкото да има "безпринципна коалиция", но призова предсрочния парламентарен вот да остане на заден план като опция, защото пред България стоят важни проблеми за решаване, които изискват работещ парламент и редовно правителство.