Преди да обяви нов кандидат за премиер и нов проектокабинет, партия „Има такъв народ“ ще говори с другите парламентарни групи.

Това стана ясно от думите на Ивайло Вълчев от партията след среща на избраните за депутати от ИТН днес следобед.

„Нещата, които трябва да бъдат обявявани в парламента, ще бъдат обявявани в парламента. Нещата, които трябва да бъдат обявени в разговор с другите парламентарни групи, ще го научат първо те. Първо ще имаме нормалните разговори с останалите парламентарни групи“, подчерта Вълчев.

Според него разговорите с другите формации в парламента едва ли ще се случат утре, когато е по-скоро „церемониален“ ден, но ще се разберат кога ще се случат.

И днес от партията на Слави Трифонов предпочетоха да не кажат дали номинацията им за председател на Народното събрание ще е Ива Митева.

Със сигурност обаче първото заседание на 46-ото Народно събрание ще води 79-годишната Мика Зайкова от ИТН като най-възрастния депутат.

„Още не съм си подготвила речта. Мисля, че с избора, който направи българският народ, ни каза много точно какво иска“, обяви Зайкова.

По думите ѝ не трябва да се прекалява с провеждането на избори.

„Разбирам, че е демократична процедура, но хайде да не прекаляваме с използването на тази процедура. Да седнем и да си свършим работата, да си структурираме парламента, да си изберем правителство и да заработим за хората, защото хората това чакат“, уточни Зайкова.

ГЕРБ и този път ще върнат проучвателния управленски мандат, ако го получат, каза лидерът на партията Бойко Борисов и окачестви Слави Трифонов като „умен човек“. 

Най-малката парламентарна група потвърди, че не иска да участва в правителството и взе решение да премахне от името си фразата „Мутри вън!“ и вече ще се казва „Изправи се! Ние идваме“. 

ДПС и БСП се въздържаха от коментар в деня преди старта на 46-ия парламент. От „Демократична България“ също не направиха изявление.