Депутатите от „Има такъв народ“ демонстративно напуснаха пленарната зала преди началото на обсъждането на отказа на тяхната партия да състави правителство.

Ивайло Вълчев от ИТН преди това прочете декларация от трибуната, в която обяви, че останалите партии в парламента през годините винаги са били в съглашателство.

„След като тези дни говорехте за исторически шанс, сега имате историческия шанс да бъдете отново заедно, както сте били винаги. Ние не сме проблем, ние сме решение на проблема, но това явно ще се случи на следващи избори“, обяви Вълчев.

Във вече наложения от ИТН стил на говорене и поведение, 3 минути по-късно, спрян пред журналисти, той се оказа със значително по-различна позиция по темата дали ще има нов вот, или има възможност да подкрепят трети мандат на друга партия: „Твърде е рано да говорим за такова нещо все още“.

Отново преследван от медиите, Любомир Каримански подчерта, че дебатът е „несъстоятелен“: „Какво има да се дебатира по лични причини?“.

Предложеният за финансов министър Пламен Данаилов също заяви, че „всичко е изчерпано като разговори“: „Само и само някой да се упражнява по реторика от трибуната, в реториката атака срещу личността е последният аргумент. Аматьорски изпълнения гледаме в момента“.

Той подчерта, че в момента е по-важно да се формират комисии, защото без тях няма как да се приемат закони – а те след това трябва да се изпълняват от всяко правителство, било то служебно или не.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!