Малък Ерусалим се крие в Родопите. В Павелско поддържат вярата си с 33 параклиса. То се намира в северната част на Родопите или на около 20 км от Чепеларе.

Навярно може да се нарече селото с най-много параклиси у нас. Тук живеят около 500 души, които от стотици години се грижат за вярата, като поддържат тези параклиси. А дарителите продължават да даряват и то светещи кръстове като този зад мен.

Общо 34 християнски храма посрещат вярващите. 33 са параклиси и всеки от тях е кръстен на различен светия.

"Св. Трифон" сме го поставили в района, който е специфичен за лозови насаждения, за лозята. Друг параклис, наблизо тук, който е - "Св. Мария и Магдалена". По нагоре, където е кръстчето е "Св. Петка". Още по-нагоре, къде е телевизионната кула се намира "Св. Димитър". А тук в ниската зона е "Св. Тодор“, обясни бившият кмет на селото Иван Славов.

Този параклис е единственият в центъра на селото. Всички останали са разпръснати в неговото землище. Друга част от параклисите ни показва кметът. Три от тях са със светещи кръстове. На практика всеки е осиновен от жител на селото и се поддържа от него като втори дом, разказва Атанас Станков.

„Където и да отидем тези 33 параклиса изцяло са подмазани боядисани. Това го правят на доброволни начала, хората сами“, каза той.

Влизаме и в църквата-паметник на културата. Построена през 1834 година от местния чорбаджия Марко Иванов. Той лично взел ферман от султана, който поставил условие храмът да се построи само за 40 дни.

„През деня павелчани с магарета, катъри карали камъни, тикли и строели. Вечерта турското населени, което го е имало тогава, са събаряли. Но въпреки това не са успявали да съборят всичко и на 40-ия ден църквата е готова“, разказа Атанас Станков.

Павелско скоро ще се сдобие с още два параклиса. Единият ще носи името "Вяра, Надежда, Любов".