Цената на световните борси на кравето масло достигна своя връх през септември, отбелязвайки исторически рекорд от над 8000 евро за тон. У нас то също поскъпва. С колко и защо – проверява екипът ни.
За маслото трябва много мляко и накрая се получава малко масло. Затова млекопроизводителите като Петър Витанов предпочитат да правят сирене и кашкавал вместо масло.
„Като започне да се затопля и се отделя само отгоре маслото, то излиза отгоре при дадена температура. От 200 литра ще обереш най-много кило и половина-две, ако е овче“, казва млекопроизводителят.
В световен мащаб се наблюдава недостиг на масло, казват от Държавната комисия за стоковите борси и тържищата.
„Специално в Европа, особено в големите консуматори на масло - Белгия и Германия, не достига количеството масло. Имаме превес на търсенето и оттам наблюдаваме и това покачване на цените. В същото време наблюдаваме и свиване на производството и то е с оглед на това, че много от производителите се ориентират към производството на сирена и кашкавали, на продукти, които са с по-висока принадена стойност“, обяснява Владимир Иванов.
За последната година цената на маслото на световните борси се е повишила от 4800 евро за тон на 8000 евро за тон или скок с над 60%. У нас, килограм мандраджийско масло от 20 лв. преди година, сега в магазините е 25-27 лв. Скокът е с до 40%.
По-скъпото масло оскъпява съответно и закуските с масло. Според специалисти обаче бързото и голямо поскъпване на маслото през последната една година няма да продължи и пазарът ще се успокои.
Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте btvnovinite.bg във VIBER
Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM
Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK