Нови разкрития се появиха по мегаделото "Червеи". Агенти на ДАНС не успели да открият кой заличава криминални регистрации от информационната система на МВР.

Манипулациите са правени от полицейските сървъри във Варна, Шумен и Бургас, стана ясно при поредното заседание по делото.

Свидетели обясниха, че "къртиците" действали в извънработно време и срещу заплащане.

Целият полицейски регистър е бил под наблюдение в недопустими от закона срокове.

Именно заради неправомерното прилагане на специални разузнавателни средства пред Темида са изправени бившият шеф на отдел "Вътрешна сигурност" Тодор Костадинов и предишният председател на съда Владимира Янева.

Компютърните експерти на ДАНС обаче не успели да пробият софтуера на полицейския регистър и „къртиците” не са открити.

Първото искане по "Червеи" донесе Тодор Костадинов. Обясниха ми, че става дума за служители на МВР, които заличават наказания на нарушители по пътя срещу заплащане. Това каза в съдебната зала Иван Бонев - бивш служител на ДАНС, директор на дирекцията за технически операции, цитиран от БТА.

Уточнихме какви специалисти са необходими и какъв ще е достъпът до системите на МВР. Уговорихме се да няма случайни хора. Видял, че СРС-то е подписано от Владимира Янева. Докладвах на председателя на ДАНС и той ми каза, че няма причина да не се приложи СРС.

За разлика от всеки друг път, когато всяко СРС е съгласувано, преди да е подписано от съд, в този казус не се случило така. Когато документите били донесени на Бонев, Янева вече била подписала искането.

За 300 дни в Автоматизирната информационна система на МВР е прониквано само 4-5 пъти. А сроковете по прилагане са спазвани. За това и сме изпратили съобщение, че прекратяваме работа. В много случаи обаче дори да е имало резултат от СРС, то не е спирано по-рано. Всеки заявил такъв способ почти винаги е изчаквал да свърши законовият срок, в който може да бъде експлоатирано, добави Бонев.