Съюзът на съдиите в България изпрати искане до всеки един от членовете на Висшия съдебен съвет да обмисли дали да стартира процедура за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев. Мотивът – поведението на Обвинител №1.

От ВСС посочиха, че писмото трябва да бъде разгледано от Съдийската колегия на заседанието ѝ следващия вторник. Искането, обаче, не е включено в дневния му ред, който беше определен вчера.

Защо главният прокурор да бъде сменен

„В резултат на публичното му поведение и изказвания, както и на редица негови действия във връзка с конкретни наказателни производства, се достигна до задълбочаване на кризата на правовата държава“, заявяват съдиите по адрес на Гешев.

Според тях дебатът за процедура по освобождаването на главния прокурор ще отговори на въпроси като:

  • Уронен ли е престижът на съдебната власт чрез създаване на впечатление за превръщането на прокуратурата в политически властови център, който не зависи от демократични процедури за търсене и реализиране на отговорност?
  • Може ли главният прокурор да си позволи поведение, необвързано с върховенството на правото и функционирането на правовата държава, включително чрез ерозирането на принципа на разделение на властите, на независимостта на съда и създаване на предпоставки за основателно съмнение, че е извършено престъпление от прокурор (нерегламентирано разпространение на аудиозаписи, събрани чрез използване на специални разузнавателни средства, което не обслужва нуждите на наказателен процес, и то записи на разговори на президента на Републиката)?
  • Накърнил ли е главният прокурор имиджа на Темида с твърденията, че централизираната система за разпределение на делата е имала „коронавирус“ и „през последните 5 г. в България не е имало правосъдие?

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!