България е в топ 5 на Европа по брой жертви на трафик на хора. За миналата година потърпевшите сънародници са 458.

Говорим с една от жертвите – 22-годишно момиче, изведено в Германия с цел сексуални услуги: „Моя близка приятелка ме изкара с обещание за добра работа, с добро заплащане като барман сервитьор в Германия. Когато заминах там започнаха много да ме удрят взеха ми документите връзваха ме. Веднага ме заключиха и започнаха да говорят че аз трябва да работя като проститутка“.

Разказва, че бизнесът се управлявал от азиатци, германци и българи в центъра на Франкфурт: „Те предлагаха да работя или като проститутка. или на масажи с хепи енд, на процент. Когато не правиш това, което ти казват почват да те връзват и да те бият. Аз исках да избягам, но бях заключена нямаше как и много ме беше страх. Не можех да излизам, не можех нищо да правя, не ми даваха да ям, връзваха ме постоянно“.

Снимка: bTV

Повече от месец момичето няма досег с външния свят. Успява да избяга и се свързва с полицията: „Те много ме биеха и те искаха да ме пречупят с боя и с това, че ме държаха гладна постоянно вързана. Връзваха ме на един стол. И така искаха да започна да работя, но аз не работих“.

На този фон Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и Националната комисия за борба с трафика започват кампания в 26 европейски държави.

„Трябва да мислим за това, че обичайно това са организирани престъпни групи. Група хора, които са си намерили пазар, канал, контакт и организират намирането транспортирането и сътоветно реализацията“, коментира Ернеста Русева от комисията.

Най-често българските жени попадат в престъпни мрежи в Германия, Холандия и Белгия, където проституцията е легална.
Според експерти разпространен в България е и трафикът на бременни жени към Гърция и Кипър – с цел продажба на детето.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!