Не е имало хора, блокирани в колите си по пътищата в снежния капан в Северозападна България, увери председателят на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров в ефира на bTV във вторник.

„Имаше оставени много коли, но хората бяха закарани до най-близките населени места”, обясни той.

В случай на проблеми гражданите могат да подадат сигнал на безплатния телефон на АПИ за цялата страна - 0700 130 20.

Заради критичната обстановка в Северозападна България в понеделник там бяха затворени всички третокласни пътища. „Още в 6:30 часа цялата третокласна мрежа беше затворена. Имаше почти нулева видимост и можеше шофьорите да изпуснат пътя. Забраната беше нарушавана от шофьори с високо самочувствие и високопроходими автомобили и впоследствие нашите екипи трябваше да ги вадят”, обясни още Лазаров.

„Обстановката в Северозападна България остава критична, но фронтът се изнася на изток и се надяваме до края на деня да прекоси България. Ще бъдат заменени с много ниски отрицателни температури”, предупреди председателят на АПИ.

Най-сложна е обстановката в Област Монтана, където главният път между Лом и Монтана остава блокиран. „Около 15 часа следобед в понеделник заради ниската видимост ТИР се обръща и блокира движението, докато техниката стигне, движението е прекъснато, вятърът натрупва големи преспи между автомобилите и пътят е затворен”, обясни инж. Лазар Лазаров.

Пътищата остават затворени, защото все още нямат габарит за преминаване.