Вече работи интернет платформа за търсене на липсващи лекарства, която да реши проблема с дефицита в аптечната мрежа.

В момента десетки лекарства липсват в аптеките - или защото не се внасят вече, или защото се изнасят в чужбина.

Сега на интернет платформата parallel-trade-development.org е нужно само да попълните населеното място, телефон за обратна връзка и търсеното лекарство.

В момента, в който сигналът бъде регистриран, администраторите на сайта ще започнат да търсят лекарството във фармацевтичните компании, търговците на едро и аптечната мрежа и ще се опитат да осигурят доставка възможно най-бързо.

Ирина Ценкова, с диабет от 20 години, е развила резистентност към всички видове инсулин у нас. Преди няколко месеца  участва в клинично прочуване на нов вид от медикамента, който обаче се предлага в чужбина.

Снимка: btvnovinite.bg

„В рамките на 2 месеца, постигнахме сваляне на нивата с почти 12 единици, което е страхотно на болния му изглежда като магия”, сподели тя.

От асоциацията на паралелната търговия с лекарства, създателите на платформата казват, че могат да намерят лекарства, които се предлагат само на нашия пазар, но не и да внасят, тъй като закона не им го позволява.

„Пациентът има рецепта за лекарството, да се свържем със съответната аптека, която може да го снабди или търговец и пациента да го получи на деня Х”, посочи Боряна Маринкова от асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства.

Всяка година около 100 лекарства попадат в категорията дефицитни. Производителите им престават да ги продават у нас заради ниската цена и малкото търсене. Ниската цена е стимул и за паралелна търговия

„Българските пациенти се налага да бъдат лекарствен екскурзиант в чужбина, а една платформа дава възможност да се знае какво точно се случва, кои лекарства липсват и да се търси причината”, коментира Иван Димитров от "Български пациентски форум".

Ирина Ценкова се надява инсулинът, който й влияе благоприятно, да може да купи скоро и у нас, в противен случай смята да стане здравен емигрант – по думите й оставането е смърт.