Заместник-министърът на земеделието Иван Христанов изнесе фрапиращи данни за драстичен ръст на блокирания от държавата внос на храни с опасно съдържание на пестициди.

Миналата година заради високо съдържани пестициди средно на ден са били отхвърляни 6 тона храни, а днес цифра е стигнала до 22 тона храни на ден. В проценти отхвърлените опасни храни на ден в момента са с 265 на сто повече. Годишно тази цифра е още по-голяма и стига над 700 на сто. 

Изводите - от 2013 година досега не е имало достатъчно ефективен контрол - ГДБОП и прокуратурата вече са сезирани за загубите за държавата, а утре ще бъдат изпратени още данни.

След одита най-неясен остава въпросът защо пункта “Капитан Андреево” 10 години наред е отдаван под наем на частен оператор. Според заместник-министър Христанов по време на одита на европейската комисия заплахите са станали още повече.

“Техните семейства са били приканени да ги призоват да си вземат болничен, да намерят всеки друг начин, но само и само да не се явят на работа. Страхуват се. В един от тези разговори лицето буквално плачеше. Това е, както поредния начин да ни се демонстрира, че има сили и те са над закона от една страна и от друга страна да бъде саботиране дейността на БАБХ и одита от DG SANTE. Напълно сме наясно, че сме застанали зад едно задкулисие, което вече има конкретни имена и политическият чадър над него, който също се прояви преди няколко седмици”, заяви той в студиото на „120 минути“.

От министерството и агенцията уточниха, че и до днес фирмата отказва да освободи помещенията на границата

„Една част от служителите, няма да го скрия от вас, всъщност чакат властта да си отиде и да се върнат нещата. И всъщност се чака връщането на правилните сили - това го казвам с пълното съзнание какво казвам“, заяви изпълнителният директор на БАБХ проф. д-р Христо Даскалов.

Според Министерството на земеделието старата система носи не само загуби за държавата, а и застрашава хората и безопасността на храните в цяла Европа.

Министър-председателят в оставка Кирил Петков съобщи във „Фейсбук“, че за последните 10 години причинените парични загуби и пропуснати ползи за държавата са оценени на поне 250 милиона лева. А като се добавят и другите дейности сумата надхвърля половин милиард.

„Само от фитосанитарния контрол на ГКПП „Капитан Амдреево“ държавата ни е загубила между 250-300 млн. лв. От другите дейности, които продължаваме да анализираме, една от които е инсинераторите подозираме, че става въпрос за още няколко десетки милиона лева. Имаме вече първите данни и се надявам, че до края на другата седмица ще имаме готовност да ги представим на прокуратурата и на ГДБОП“, заяви Христанов.

Беше обърнато внимание че една такава схема можеше да се случи и в Напоителни системи за над сто милиона лева.

Христанов обяви още, че звеното за вътрешен контрол в Агенцията за безопасност на храните незнайно защо от 2013 година не е направило нито една тематична проверка какво става на граничния пункт.