В ГЕРБ се прави опит управляващата партия да намери своя идеология в лицето на консерватизма, като така се впише в някои европейски тенденции и освен това си осигури излаз към националистическите партии за различни възможни комбинации. Това се посочва в редовния анализ на Институт „Иван Хаджийски”.

От няколко месеца в политическите среди се говори, че нова близка до ГЕРБ консервативна формация ще се опита да влезе в следващия парламент. Освен това СДС на Божидар Лукарски (бивш министър на Бойко Борисов) тръгна към съюз с НФСБ на Валери Симеонов (настоящ вицепремиер на Бойко Борисов), а и някои други представители на Реформаторския блок рязко промениха позициите си в консервативна посока.

„Отдавна се доказа, че конкуренцията от ляво по-скоро дори мобилизира ГЕРБ, но конкуренция от дясно би ерозирала подкрепата им. Затова ГЕРБ се опитва да минимизира опитите за нова консолидация на т.нар. градска десница. Как? Като култивира своя „консервативна десница“ в периферията си (…) Така се подкопава облика на досегашната десница, която вече се дели на „либерали“ и „консерватори“. В нея да си „консерватор“ започна да значи „да си с ГЕРБ“, а да си либерал – обратното”, пишат авторите на анализа.

Според тях това става „с публични изяви на институти, списания, клубове, Интернет страници, партийни фигури и от ГЕРБ, и от старата десница, и от Патриотите”.

Те са на мнение, че все пак на този етап няма логика зад „политическите слухове” за предсрочни избори до края на годината.

„Всяка нова потенциална алтернатива трябва първо да бъде одобрена и медийно „пусната“ именно от управляващите”, смятат от института.