Сушата по Черноморието е основната причина за масовото измиране на риба от язовира край Черноморец, констатираха институциите.

През почивните дни тонове толстолоб, шаран и сом изплуваха по брега на водоема.

Снимка: bTV
Купчини с мъртва риба дни наред гният по брега на язовира. Първоначалните резултати от проверката показват, че замърсяване няма. 
Снимка: bTV
"Водата в язовира е малко, приблизително 30 % от общия обем, което е вероятна причина и за липса на кислород и за умирането на рибата", каза Събина Русева - гл. експерт, Басейнова дирекция "Черноморски район" –Бургас.

Функцията на язовира, отдаден на концесия, е предимно екологична. 

"Ако продължава в тези темпове да намаля водата, няма как да се използва дори и за риболов", обясни Росен Деспов – кмет на Черноморец.

Снимка: bTV
От ловно-рибарското дружество, извършили преди години зарибяването на язовирите „Крива круша“ 1 и 2, определят ситуацията като критична.  

"След като този язовир е пресъхнал, няма как по естествен път към другия водоем да отива вода, няма откъде да дойде. Сушата е просто безкомпромисна!", смята Невен Каравасилев – предс. Ловно-рибарско дружество "Лебед"

Хидрантният кран, който трябва да е на дъното, сега е на повърхността, а язовирът се e превърнал в пасище за крави. 

Снимка: bTV

Потърпевши са и малкото земеделски стопани в района.

"Земята е напукана, половин метър надолу е напукана цялата. Добивът е едно поне 40% по-малко, няма, трета година суша и това е!", обясни Иван Боралиев - производител на грозде.

Концесионерът на язовира отказа коментар, но пред общината е заявил, че заради голямото засушаване планира да се откаже от стопанисването му.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!