По австрийски модел Столичната община иска да създаде завод за горене на отпадъци в столицата. Идеята е той да бъде построен на територията на ТЕЦ "София" и да помага в отоплението на 40 000 домакинства. Кметът на София Йорданка Фандъкова посети заедно с граждани инсталациите за горене на отпадъци в Австрия.

Австрийците имат опит в горенето на боклуци повече от 50 години. Те имат четири завода и с получената енергия отопляват 45% от домакинствата в града. Един от най-големите заводи - "Шпителау", се намира в центъра на града. В него се докарват само отпадъците, които не са събрани разделно.

„Опитът на Виена показва, че няма противопоставяне между рециклирането и термичната обработка и производството на енергия. На площадката на ТЕЦ "София" ние няма да имаме свеж отпадък. Там ще бъде оползотворявано горивото, получено от отпадък, след като бъдат отделени всички компоненти, които могат да се рециклират”, заяви Фандъкова.

Природозащитниците от организация „За земята” обаче са против. Те са внесли множество жалби против изграждането на инсталацията. Завели са и дело. Според тях вместо да рециклираме, ще горим, а въздухът ще стане по-мръсен.

„Това ще е още един замърсител в София. Много токсична пепел ще се генерира, която трябва да се изхвърля. Ако няма достатъчно отпадъци, ще се изгарят утайки от пречиствателните станции на София и може да се стигне дори дотам да се внася боклук”, заявява Данита Заричинова.

По план заводът трябва да гори по 180 000 тона РДФ (модифицирано гориво от битови отпадъци) на година. На този етап нерециклираните отпадъци се горят в циментовите заводи.

За постояването на завода общината ще поиска европейска помощ от 91,8 милиона евро и заем от 65,7 милиона. Как ще се отрази това на цената на парното и такса смет - още не е ясно.