Съвременна технология за изследване на дарената кръв вече работи и у нас. 

Страната ни е сред последните в Европейския съюз, която въвежда така наречената  NAT технология - тя свежда до минимум риска от заразяване при преливане на кръв.

С машините са оборудвани всички кръвни центрове в страната.

Д-р Джаудат Макки е сред редовните кръводарители. Уролог е в столична болница, в която периодично медиците даряват за пациентите. Днес даряваха работещи от всички отделения.

"Защо не – ние помагаме като лекари и даряваме кръв да спасяваме живот", смята д-р Джаудат Макки, специалист уролог в МБАЛ "Надежда".

Дарената кръв вече ще се изследва за ХИВ и хепатит В и С чрез NAT технология - прозоречният  период, от заразяването до проявата на болестта, се скъсява. През това време инфекцията на практика е неуловима. От 30-40 дни при рутинните тестове сега периодът се свива на 3 до 5 дни.

"Ще намалим до минимум вероятността, почти до нула, за предаване на някаква инфекция с кръв и кръвни продукти. Това не значи, разбира се, че досега ние сме предавали инфекции масово, тестовете, които сме използвали досега са с много високо качество", отбелязва д-р  Ваня Йорданова, Национален център по трансфузионна хематология.

Рискът от заразяване при кръвопреливане се свежда до минимум. А донорът, при който се установи инфекция, ще разбира много по-рано.

Плазмата, която се отделя при вземането на кръв, се използва за производство на някои лекарства. Но трябва да е тествана чрез NAT технология.

Липсата й досега  пращаше пробите в чужбина, вече ще се тестват у нас. Програма за 5 милиона лева на образователното министерство поема оборудването и обучението на специалистите.

България е сред последните страни в ЕС, които въвеждат тази технология. Здравният министър обеща да се осигурят нужните средства за консумативи за изследванията в бъдеще.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!