България е 53-та от 167 страни в класацията по демократичност. Това констатира Индексът за демокрация за 2021 г., публикуван от списание "Икономист".

Страната ни е с 10 пункта пред съседна Сърбия и 20 пред Северна Македония. По-добри показатели от нашата страна на Балканите има само Гърция, класирана на 34-то място с индекс 7,56.

България обаче спада с едно място спрямо миналогодишното издание на класацията. Докладът слага страната ни в една група с Унгария и Полша, чиито "оценки също леко спадат".

"България бележи спад в категорията функциониране на управлението през 2021 г., тъй като страната три пъти произведе парламентарни избори, за да преодолее политическата парализа, и беше управлявана предимно от назначени служебни правителства", се казва в проучването.

Докладът отчита, че процентът на хората, които живеят в демокрация, пада под 50%, докато авторитарните режими се налагат.

Изследването взима под внимание пет показателя:

  • изборен процес и плурализъм;
  • функциониране на правителството;
  • политическо участие;
  • демократична политическа култура;
  • граждански свободи.

През 2021 г. индексът намалява за почти всички региони, а като основна причина за това са посочени ограниченията заради коронавируса.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!