Половината от загиналите при катастрофи от началото на годината са хора над 65 години. Статистиката показва, че за първите три седмици на 2024 г. при инциденти на пътя живота си са загубили общо 24-ма души. 12 от тях на пенсионна възраст.

Малко повече от половината са били пешеходци. Не са малко обаче и случаите с възрастни шофьори, загубили живота си при инциденти.

Казусът с водачите над 65 г. и преиздаването на шофьорските им книжки все още търси решение.

Възрастните шофьори сами да оценят трезво физическото си състояние, преди да си подновят книжката. Това решение беше взето преди седмици в Брюксел. За да влезе в сила обаче трябва да бъде гласувано от Европейския парламент.

А дебатът за годността на водачите над 65 г. се води вече година, след като Европейската комисия предложи шофьорите на възраст да ходят на прегледи на всеки 5 години. Ако се налага – и при специалисти.

В България шофьорските книжки се подновяват на всеки 10 години. За целта е нужно и медицинско свидетелство. Ако водач установи, че здравословното му състояние не позволява вече да шофира, може сам да се откаже.

През 2023 г. у нас са станали 6985 инциденти на пътя. 1/5 от тях са с участието на хора над 65-годишна възраст. Загиналите възрастни водачи са 61, ранените – 488. Заради подобна статистика 46 пешеходци над 65-годишна възраст са загинали през миналата година. Повечето от тях са се движели по тъмно, по средата на пътното платно и с тъмни дрехи, казват още от Пътната полиция.