Втори ден горят над 40 хил. декара в Сакар планина. Огнеборци и военни продължават да гасят огромния пожар в района на селата Изворово и Дрипчево, община Харманли.

Пожарът избухна вчера в късния следобед, като огънят бързо се разпространи и обхвана огромна горска територия между двете харманлийски села. Снощи бе обявено и бедствено положение в района.

До евакуация на хора, обаче не се стигна. Пожарникарите успяха да опазят крайните къщи, които имаше опасност огънят да погълне. По-късно пожарът обхвана и землището на село Оряхово, община Любимец.

Тази сутрин и военнослужещи от Сухопътните войски и хеликоптер Ми-17 се включиха в гасенето на големия горски пожар по разпореждане на началника на отбраната генерал Константин Попов.

Над 200 пожарникари, горски, военни и общински служители  се включват в гасенето.

Фотоволтаичен парк на площ 600 декара е унищожен от пожар, съобщи днес кметът на община Любимец Анастас Анастасов.

Следобед нов голям по размери пожар избухна в Сакар планина - в района на бившето летище до село Младиново, община Свиленград.

Обхваната е голяма площ със сухи треви, но заради силен вятър и високи температури пламъците са прехвърлили полосата на пистата и са навлезли в широколистен масив гора.

Сакар не гори за първи път. И този път един от подпалвачите се оказа фермер, почиствал пасището за субсидия.

Кадри от гасенето на пожара получихме и от 24-та авиобаза - Крумово: