Ураганен вятър удари областите София и Враца. Паднали дървета, рекламни съоръжения, преобърнати контейнери за смет и дори няколко тира и лек автомобил – това са част от щетите, които нанесе силният вятър в цялата страна.

В столицата лек автомобил се оказа по таван в кв. „Драгалевци”. Според зрител на bTV колата буквално е „тръгнала” от ураганните пориви.

В рубриката „Аз, репортерът” получихме сигнал за голям билборд, който е бил изтръгнат от ураганните ветрове. Снимките са от района на Околовръстния път на столицата.

Снимка: Аз, репортерът

Отново в София движението в района на Семинарията беше затруднено от паднало дърво. Аварийните екипи на общината са реагирали и на други сигнали за паднали клони.

На ул. „Пиротска” вятърът отнесе част от ламаринен покрив на сграда на Халите. По чудо няма пострадали. Улицата към този момент е затворена за преминаване. Откъртени са и климатици. Виси и част от покрива на съседна сграда, предаде репортер на bTV.

Снимка: Аз, репортерът

Друг наш зрител ни изпрати снимка на кофи за боклук, които са били преместени от ветровете на средата на пътното платно на кръстовището на булевардите „Гоце Делчев” и „България”. За щастие, няма пострадали.

Снимка: Аз, репортерът

От „Пирогов” съобщиха за bTV, че при тях са постъпили две жени пострадали от летящи предмети. Те са били с рани в областта на главата, прегледани са и са освободени.

В следобедните часове стихията във Врачанско удари с пълна сила. Най-сериозно беше положението на международния път Е-79 между Мездра и Враца. Там вятърът преобръщаше тежкотоварните камиони.

В града вятърът изпочупи прозорци, отнесе керемиди, събори дървета, спирки и билбордове. Има и ранени.

Апартамент във Враца също остана без покрив.

Снимка: Ирина Жерева

И в момента аварийни екипи и доброволци отстраняват щетите.

Ураганни ветрове имаше и в планините. Част от лифтовете в ски-курортите бяха спрени.

Силният вятър събори дървета и в Боровец. Някои от тях паднаха дори на пистите. От съображения за безопасност следобед бяха спрени всички съоръжения.

През нощта в по-голямата част от страната ще продължи да духа силен и бурен южен вятър. Предупреждение за опасно силни пориви има и утре в четири области от страната, където се очакват и значителни валежи.

От ЧЕЗ съобщиха, че 20 хил. абонати на територията на Западна България са останали без ток заради бурния вятър. Най-засегнати са Враца и Монтана, както и периферията на София.