Ден след трагедията в Лесидрен, при която загинаха две 16-годишни деца, жителите на селото искат да бъдат създадени доброволчески отряди срещу автогонките.

Бабата на оцелялото при инцидента момиче разказва, че гонка в буквалния смисъл е нямало. 28-годишният Филип помел децата по пътя си дори е бил част от компанията им.

„Аз си мисля, че той е карал зад тях, другото момче го е задминало и са забързали, но не са се гонили така, както ние имаме усещането, че вечер става да се надпреварват. В момента, в който онова момче е видяло децата е натиснало спирачка, те са го видели. Трите деца веднага са отишли вляво, много навън от пътя - в тревата и в шипките. Внучката ми, благодарение на едно момченце я повикало, е отишла вдясно иначе и тя щяла да остане под колата. Филип, за да не удари онази кола, е свил вдясно. Може и да ги не е видял и ги и помел", разказва Пенка Наденова.

Малцина се осмеляват да назоват виновни, но всички в селото сочат следите по асфалта, оставени от т.нар. вечерни автомобилни гонки.

„Сигурно не е мястото тука да се въртят и правят на шофьори. Въпросът е, че контролът е слаб. Значи, ако има контрол, няма да ги има тези неща. Контрол от страна на...на родители, на полиция, на обществеността", коментира жител на Лесидрен.

Борис Нешев, кмет на село Лесидрен: „Аз каква вина имам? Никаква вина! Аз съм сигнализирал полицията - изменете закона, дайте на кметовете палки и с удоволствие ще се включа и в тази дейност", твърди кметът на селото Борис Нешев.

Видеонаблюдение обхваща само центъра на селото. Затова нарушителите най-често избират покрайнините. По думите на местните, многократно жители са подавали сигнали за гонки в селото.

Дали гонка или несъобразена скорост отне два невинни живота тепърва ще се изяснява. Днес Троян изпраща 16-годишната Велислава, Марино ще бъде погребан утре. Състоянието на пострадалата им приятелка, настанена в софийска болница, се подобрява.

В рубриката ни "Аз, репортерът" зрител на bTV изпрати любителски видеа на дрифтове в Лесидрен. Вижте ги във видеата по-горе!