Продължава битката с пожара в Сакар планина, който пламна вчера. Някои огнища са локализирани, но други продължават да бушуват. Огънят е обхванал 3 500 декара гори и стърнища на територията на Хасковска и Старозагорска област. В близост се намират селата Главан Мъдрец , Орлов дол, Черепово и Българска поляна.

Пожарникарите владеят положението, заяви пред bTV началникът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Хасково главен комисар Николай Вълчев. По думите му огънят не представлява опасност за населението на околните села.

В района обаче все по-трудно се диша, а в село Главан се оплакват, че има хора с кризи. Това стана причина за спешната проверка на екоинспекцията. Мобилните лаборатории обаче показаха, че страховете на хората са безпочвени и няма замърсяване. За спокойствие на хората, станциите ще останат в селата до пълното потушаване на огъня, в чието гасене се включиха два хеликоптера, над 300 души - пожарникари, лесничеи, полицаи и доброволци. Помагат им 92-ма военнослужещи. Теренът обаче е труднопроходим, което затруднява гасенето.

Благодарение на верижната техника, която проправи път на пожарните до огъня, беяха спасени част от горите в района.

Пожарът в Сакар беше причинен от трактор, който се подпалил, докато работел на полето. Цяла нощта пожарникарите не спряха да се борят с огъня. И горските до късно останаха да бранят гората от огъня, но въпреки усилията на няколко служби от две области, днес в борбата с огъня се включва и армията.

За да не влезе в селата, тежки машини от мините цяла нощ правеха просеки, широки колкото пътно платно.

„Категорично няма опасност за хората. Разстоянието от огъня до първото село е 4 км,” каза в ефира на bTV Ирена Узунова, областен управител на Хасковска област. По думите й пожарът не застрашава нито населението, нито селскостопанските животни. Властите имат готовност за евакуация, ако такава се наложи, добави Узунова.

Тази нощ няма развитие, няма и нови фронтове на пожара, каза още Ирена Узунова.

Това не е първият голям пожар в Сакар. Преди няколко години пастир за малко не изпепели планината, а огънят, който тогава влезе и в селата, взе две жертви, роднините им започнаха съдебна битка с хасковската пожарна.

Засега остава затворен пътят Голямата Звезда – село Главан. По думите на областния управител на Хасково това е за безопасност на движещите се заради гъстия дим. Няма да бъдат затваряни други пътни артерии.