Към 17 часа днес 423 населени места са без електрозахранване, съобщиха от Министерството на енергетиката. От обяд до момента са отстранени аварии в 185 населени места, посочват от ведомството на Теменужка Петкова и допълват, че обстановката в страната постепенно се стабилизира.

За отстраняване на повредите и възстановяване на захранването продължават да работят общо 313 екипа в трите електроразпределителни дружества. В готовност да се включат са и екипите на „Електроенергийния системен оператор“ ЕАД.

На територията на „ЧЕЗ Електроразпределение“ без захранване са 17 селища, в районите на Видин, Монтана, Перник, София област, Враца и Плевен.

В София около хиляда абонати от кв."Симеоново" два часа бяха без ток тази вечер заради авария. Тя беше отстранена минути след 20 часа.

На територията на „EVN - Електроразпределение“ е прекъснато захранването в 27 населени места в общините Пловдив, Сливен, Бургас, Пазарджик и Смолян.

Най-сериозна беше ситуацията в Сливен и Стара Загора, където хората в над 120 селища стояха часове наред на студено. Част от скъсаните проводници се намират в полето,на труднодостъпни места,което затруднява пускането на тока.

Най-усложнена остава обстановката в Североизточна България - на територията на „ЕНЕРГО-ПРО-Електроразпределение“ без електричество са клиентите в 379 населени места – в районите на Варна, Търговище, Шумен, Разград, Русе, Велико Търново, Габрово, Добрич и Силистра.

В аптеката е тъмно, тотото свети

По обяд само пет населени места в Русенска област имаха ток. Снегът я блокира почти напълно. В Щръклево мъж почина, след като линейка не можа да стигне навреме до него. Предполага се, че е получил инфаркт.

Друг беше спасен, след като слезе от автобус по пътя Русе-Бяла и тръгна пеша.

Десетки чакаха с часове на изхода на бедстващата община Сливо поле.

В самото населено място част от хората също бяха без ток. Стигна се до абсурдната ситуация и двете аптеки да са без електрозахранване, а тотопунктът да работи.

В късния следобед 7 от 11-те населени места в общината все още бяха без ток, а някои – и без вода. Бедстващи хора обаче няма. Болните на хемодиализа са откарани с верижна техника в Русенската болница.

Бедственото положение няма да бъде отменено скоро, уточни кметът Валентин Атанасов.