Бум на катастрофите с мотористи в разгара на лятото – над 230 произшествия са станали от началото на годината. 13 са загиналите и близо 250 са ранените мотоциклетисти, сочат данните на МВР.

Високата скорост и неправилното изпреварване- това са основните причини за катастрофите. Само от началото на юни до момента са станали близо 70 произшествия, при които четирима са загинали и над 70 са ранени.

Най-много са инцидентите в София, където често има самокатастрофирали мотористи. По данни на столичния КАТ по новите булеварди всяка седмица се организират и гонки на две гуми.

При ограничение от 80 километра в час, моторист кара със 190, което е със 110 над допустимото. Това е рекордьорът на две гуми, заснет от стационарна камера. Ще струва на водача 3 месеца без книжка и глоба от над 800 лв.

Най-често нарушения се засичат на Околовръстното. Заснетите рекордьори са по-малко от катастрофиралите мотористи. Но причината е, че повечето от тях си крият номерата и не спират за проверка.

Глобите на рекордьорите са от 200 до 800 лева, но за катастрофите основна вина имат разсеяните шофьори.  „Просто не са съобразителни, не поглеждат в страничните огледала на автомобила, че от лявата съседна или дясната съседна лента се движи мотор”, посочи началникът на „Пътна полиция” – СДВР Тенчо Тенев.

Най-опасни са неопитните мотористи, които ползват булевардите за състезателни писти.  

Според КАТ най-опасната тенденция е, че в София мнозина са хванати да карат моторите си пияни. От КАТ предупреждават шофьорите да внимават с мотористите, особено когато се престрояват. А съветът към водачите на две гуми е да не превишават скоростта.