Инспекцията по труда и полицията търсят причините за инцидента, при който пострадаха строителни работници. Вчера двама души оцеляха по чудо по време на ремонт на обществен гараж на „Цариградско шосе” в столицата.

Пострадалите са стабилизирани и са под лекарско наблюдение. По време на инцидента те са се намирали на метална платформа, върху която паркират колите, за да бъдат качени на следващите етажи.

И при двамата пострадали опасността от усложнения все още не е преминала. Заради тежките травми са въведени в медикаментозна кома. По-тежко е състоянието на 49-годишния работник.

„Сега оперирани не означава, че всичко е ликвидирано. Напротив, има един период, в който и на двамата им предстоят нови операции”, коментира д-р Николай Добрев - директор „Медицинска дейност” към МБАЛ „Св. Анна”.

Минути след като инспекторите, които проверяват причините за инцидента, си тръгват, екипът ни има възможност да разговаря със собственика на гаража. Според него става дума за немарливост.

„Те не са имали право да стоят на тази платформа, единият е заварчик, а другият е бояджия”, заяви Тодор Вергилов. На въпрос някой следил ли е за работния процес той отвърна, че в България „всеки е голям майстор, голямо нещо”. „Никой не е следил за работния процес. То не може човек да е все тук и да наблюдава”, допълни той.

В една от службите по съдебна медицина казват, че и работодателите, и служителите често не обръщат внимание на основни правила при работата на строеж.

„Работодателите се затрудняват с инструктажите. Това често се пренебрегва или се извършва формално, а не би трябвало да е така”, заяви Олга Михайловская от службата.

Доказателството за тези думи идва от Русе. В рубриката „Аз, репортерът” наш зрител показва как екип строители пренебрегва носенето на каски. Проверка на bTV на място установи, че само един работник на целия строеж има предпазни средства.

От Инспекцията по труда отказаха каквито и да е коментари преди проверката да приключи.