Лавината на Витоша е била от вида "снежни дъски" - най-унищожителният, и за съжаление най-често срещан в българските планини. Как се образуват този вид лавини и какво трябва да знаем за смъртоносната заплаха

"Снежните дъски" са известни още като "скиорски лавини". Те се образуват при умерен и силен вятър, когато на планински склон под ъгъл 30-45 градуса се натрупа нов, мек сняг върху основа от стара и заледена снежна покривка. Снежната маса е под постоянно силно напрежение.

Когато върху тези слоеве се упражни допълнителен натиск - например преминаването на скиори или горски животни, те се пропукват и потеглят с голяма скорост. Лавината повлича и допълнително количество сняг, което увеличава скоростта и размерите й.

През 1984 г. в долината на Влахина река близо до Кресна пада най-голямата досега у нас лавина тип "снежни дъски". Средната й дълбочина е била 180 см, а височината на фронта - 25 метра. "Снежните дъски" са с голяма плътност и сила. Ако човек попадне в такава лавина, може да се задуши и да понесе смъртоносни травми.

За съжаление, не може да се прогнозира кога и къде ще падне лавина, но там, където има големи натрупвания на навят сняг, дори да не е валяло скоро, и по снега има пропуквания, отприщването на снежната стихия е напълно възможно. Ако планирате планинска екскурзия, задължително проверете информациите за лавинна опасност.

Помислете дали си заслужава да платите цената на приключенията и високия адреналин с живота си.

Планинските спасители предупреждават, че в момента рискът от лавини остава висок. Безопасни са само маркираните пътеки и обработените ски писти.