Силно земетресение е било усетено около 1:40 часа тази нощ на територията на България, показват данни на Европейския сеизмологичен център.

Магнитудът му е бил 4,6-4,8 по Рихтер.

Епицентърът е на 2 км от Асеновград, дълбочината - 10 км.

Не е имало паника, казват от хора Асеновград. Признават обаче, че земетресението ги е събудило, някои са напуснали домовете си. Трусът е бил хоризонтален, някои разказват за паднали предмети.

От общината посочиха, че няма данни за щети и пострадали. В детските градини и училищата се правят огледи. По-късно стана ясно, че в с.Караджово е паднал един комин.

Усетено е силно и в Пловдив, Садово и Крумово, където при трус от 4 по Рихтер през 2002 г. имаше много паднали комини и напукани стени.

Проф. Емил Ботев от Геофизичния институт на БАН обясни пред камерата на bTV, че това е един от най-сеизмично активните райони на нашата страна с подобни земетресения на около 10 години. "Това е добрата новина, защото така се разтоварват напреженията", коментира той, като припомни, че през 1928 г. е имало трус от 7 по Рихтер.

Колегата му проф. Светослав Симеонов посочи, че тази нощ е имало около 30 вторични труса, като обаче не се очакват по-неприятни развития. Сред тях повечето са под 2,5 по Рихтер.

Трус от 5 по Рихтер е усетен в района на Йонийско море на 300 километра от Атина 3 минути след този в България, сочат данните на Европейския сеизмологичен център. Засега няма данни за пострадали и материални щети. 

Усетихте ли земетресението тази нощ?

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!