На третия ден от борбата с пожара в Сакар планина, огънят вече е овладян. Стихията обаче изпепели повече от 3 500 декара гори и пасища на територията на Хасковска и Старозагорска област. И днес на помощ на огнеборците в битката с огъня се включи армията.

Хората от съседните села вече са спокойни. Все още има няколко малки огнища, които тлеят, но те не са опасни.

Службите обаче остават нащрек. Дежурства ще има поне още едно денонощие.

Критични ситуации през деня не липсваха

От сутринта вятърът обърна посоката си и заплаши да изпепели огромен боров масив.

Няколко пожарни, военни и горски застанаха на пътя на огъня, за да не допуснат прехвърлянето му в боровата гора.

Усилията на пожарникарите дадоха резултат и малко преди обяд обстановката вече изглеждаше далеч по-спокойна. Две трети от пожара бе овладян, но рискът огънят да се разгори все пак остана.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС
Тракторът, който възпламени огъня, все още дими в средата на пасището, което е разчиствал. От полицията вече разследват вината на тракториста, който е нарушил забраната за работа на селскостопанска техника на полето в най-топлите часове на деня.

„Случилото се трябва да ни е за урок, защото пожарът възникна от човешка немарливост,” коментира заместник-председателят на Общинския съвет в Тополовград Красимир Иванов.

Най-пълноценни в гората се оказаха верижните машини от мините, които успяха да прокарат десетки километри просеки и така да спасят част от гората.

„Разширяват около 30-40 метра просеките, за да предотвратим преминаването на пожара в големия масив от иглолистна дървесина,” обясни областният управител на Стара Загора Недялко Недялков. През нощта е имало само четири огнища, каза той. „Предполагам, че днес ще бъдат погасени”, добави Недялков.

Тежкият дим обгърнал планината влезе и в домовете на хората от близките села. Мобилни лаборатории на екоинспекцията направиха замервания. Според Герман Германов, главен експерт към РИОСВ - Стара Загора, няма място за притеснение, тъй като за момента показателите са в нормата.

До пълното овладяване на пожара на място остават над 300 души от различните служби. Все още не могат да бъдат пресметнати щетите от пожара. Но разходът за бюджета със сигурност няма да бъде малък.